Binnen 6 weken bij je thuisbezorgd en geplaatst.

Wachtwoord vergeten?

0

Levensduur keuken: waarom je voor KEUK zou moeten kiezen

Het kopen van een nieuwe keuken is een behoorlijke investering. Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Gelukkig doen we er bij KEUK alles aan om onze keukens zo lang mogelijk mee te laten gaan. Ontdek hieronder de gemiddelde levensduur van een keuken, wat voor factoren de levensduur beïnvloeden en hoe je de levensduur van jouw KEUK verlengt.

Sfeerbeeld deurkast van zwarte keuken van KEUK

Gemiddelde levensduur van een keuken

Een gemiddelde keuken gaat doorgaans zo’n 15 tot 20 jaar mee, na deze tijd heb je vaak een nieuwe keuken nodig. In Nederland wordt een keuken na ongeveer 19 jaar vervangen. Van de Nederlanders vervangt 24% hun keuken wanneer deze tussen de 11 en 15 jaar oud is, terwijl 30% dit doet wanneer de keuken tussen de 16 en 20 jaar oud is. Een kleine 30% wacht langer dan 20 jaar voordat ze hun keuken vervangen.

Gemiddelde levensduur van keukenapparatuur

Enerzijds heb je de keuken die jarenlang meegaat, maar anderzijds is er ook de apparatuur die een levensduur heeft. Helaas is de levensduur van keukenapparatuur korter dan die van de keuken zelf. Gemiddeld gaat keukenapparatuur zo’n 10 jaar mee. Een koelkast gaat gemiddeld 15 jaar mee, de vrieskast en vaatwasser maar zo’n 11 jaar. Ovens gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.

Zo zie je maar: de daadwerkelijke levensduur kan sterk variëren per keuken en per huishouden. Dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Grijze strakke keuken van KEUK

Kwaliteit van de keuken

Sfeerbeeld stokbrood in oven in de zwarte keuken van KEUK

Gebruik van keuken

Sfeerbeeld: koken in een zwarte keuken van KEUK

Aantal personen in huis

Hoe lang gaat een keuken mee?

De levensduur van een keuken hangt natuurlijk grotendeels af van de kwaliteit. KEUK maakt gebruik van de keukenapparatuur van Siemens. Dit merk maakt zo zuinig mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals water en energie. Ook ontwikkelen ze apparatuur met een focus op een lange levensduur. Een KEUK is door het stalen frame niet kapot te krijgen en gaat een leven lang mee. Van onze keuken en apparatuur kun je dus maximaal genieten.

Modulaire keuken

Modulaire keuken van KEUK

Grijze keuken stalen frame detail van KEUK

Materialen van een KEUK

Tips om levensduur te verlengen

We zeiden al dat goede kwaliteit van de materialen en de apparatuur van de keuken zeer belangrijk is voor de levensduur van je keuken. Maar we hebben nog een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw keuken zo lang mogelijk meegaat.

 • Regelmatig onderhoud van jouw KEUK is erg belangrijk om de levensduur te verlengen. Eenvoudige taken zoals het schoonmaken van de keuken, het herstellen van kleine gebreken en het smeren van bewegende onderdelen kunnen de levensduur verlengen.
 • Daarnaast is het belangrijk om langdurige blootstelling aan hitte en vocht te vermijden. Dit kan namelijk schade aan jouw keuken veroorzaken.
 • Houd jouw KEUK opgeruimd en georganiseerd. Zo verminder je de kans op slijtage of beschadigingen van scherpe spullen op het werkblad.
Ontwerp je eigen KEUK

Ontwerp en koop een nieuwe KEUK

Wil jij een keuken kopen met een lange levensduur? Ontwerp dan nu jouw eigen KEUK! Volg de stappen in de configurator en creëer jouw droomkeuken. De online configurator is makkelijk, simpel en gratis. Sla tussentijds op of stuur jouw ontwerp naar een vriend(in) of familielid. Je ziet te allen tijde de prijs, zodat je precies weet of je nog iets toe kan voegen of juist niet. En ben je helemaal klaar? Dan kun je jouw KEUK direct bestellen. Begin jouw keuken ontwerp direct!

Ontwerp je eigen KEUK

Garantie bij KEUK

Uiteraard krijg je op een nieuwe keuken van KEUK garantie. Op het frame, de kasten en het werkblad krijg je 10 jaar garantie. Voor apparatuur en accessoires geldt, naast de wettelijke garantie, een fabrieksgarantie van 2 jaar. Lees meer over onze garanties in onze garantieregeling.

Veelgestelde vragen over de levensduur van onze keukens

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Hier staan alvast een aantal veelgestelde vragen en antwoorden.

Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk eens op onze klantenservice pagina. Hier vind je een overzicht met nog veel meer veelgestelde vragen. Liever persoonlijk contact? Geen probleem. Je kunt ons bellen, mailen of appen.

 • Hoe lang gaat een keuken mee?
  Een keuken heeft doorgaans een levensduur van 15 tot 20 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals kwaliteit, materialen en gebruik. Met regelmatig onderhoud kan de levensduur worden verlengd.
 • Hoe lang gaat een keuken op maat gemiddeld mee?
  Een keuken op maat heeft over het algemeen een levensduur van 20 tot 25 jaar. Dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het vakmanschap, de gebruikte materialen en het onderhoud. Met zorgvuldig onderhoud kan de levensduur worden verlengd.
 • Is het mogelijk om de levensduur van mijn bestaande keuken te verlengen?
  Ja, de levensduur van je bestaande keuken kan worden verlengd door regelmatig onderhoud, zoals schoonmaken, repareren van kleine gebreken en smeren van bewegende onderdelen. Vermijd langdurige blootstelling aan hitte en vocht, en organiseer je keuken om onnodige slijtage te verminderen.